Mijn favorieten

Huizen te duur voor starters

Als alleenstaande met een modaal inkomen is het op veel plekken in Nederland bijna niet meer mogelijk nog een huis te kopen. Starters op de huizenmarkt maken nog minder kans op een woning, mede veroorzaakt door de strengere hypotheekregels.

Slechts 6 procent van het complete huizenaanbod beschikbaar is voor de groep alleenstaande met een modaal inkomen. Met name in de provincies Noord-Holland (23%), Zuid Holland (30%) en Utrecht (18%) is het voor deze groep huizenzoekers het meest uitzichtloos.


Actie minister

De Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (waar ook wonen onder valt) vindt het belangrijk dat ook  starters toegang blijven houden op de woningmarkt. De kloof tussen wat starters kunnen krijgen en de gemiddelde verkoopprijs wordt groter. Iets wat de minister nauwgezet in de gaten zal houden.

Deze maatregelen heeft ze al genomen


Verlagen van de NHG Premie

De kostengrens verhogen  (per 1-1-2019 NHG tot een koopsom van 310.000 euro)
Het verruimen voor starters met flexibel inkomen
Onderzoek naar het opdrijven van de huizenprijzen door beleggers
Stimuleren tot het bouwen van nieuwe huizen tot 75000 per jaar (Stikstof concentraties bij natuurgebieden zorgen er wel voor dat bouwprojecten op losse schroeven komen te staan)
 

Welk probleem ontstaat

Waar veel starters mee te maken krijgen is een tijdelijk arbeidscontract of een studieschuld die ook wordt meegenomen in de hypotheek aanvraag. Ook moeten starters veel geld inbrengen om een woning te kopen. Omdat er in de meeste gevallen nog geen eigen vermogen is betekent dit noodgedwongen bij ouders blijven wonen of de keuze om voor een huurwoning te gaan.


Sparen alvorens je iets koopt!

Maar voor veel starters is dat net teveel. Een simpel appartement met 800 euro aan huur per maand geeft vaak niet de mogelijkheid om te sparen en vermogen op te bouwen. Dit verdient de steun van de overheid.
 

Oplossing en voorstellen

Zorg dat starters nog maar 50% van de woning hoeven af te lossen i.p.v. de 100 procent nu.
Andere oplossingen kunnen zijn het afschaffen van de overdrachtsbelasting of het verplicht stellen van een Nationale Hypotheek Garantie. Dit laatste betekent goedkoper kunnen lenen en het inperken van financiële risico’s.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring