Mijn favorieten

Makelaars zijn het eens: Nú een Nationaal Woningbouwplan

Stijgende prijzen

Een eigen huis is voor velen een droom, maar steeds meer mensen vallen buiten de boot wanneer ze op zoek zijn naar een eigen plekje. Vooral voor starters blijkt het lastig te zijn om een koophuis te vinden. De oorzaak hiervan wordt vaak bij een studieschuld gelegd, maar makelaars wijzen al langer op een  fundamenteel onderliggend probleem: een tekort aan woningen en de huizenprijzen die als gevolg hiervan de pan uit rijzen. Vooral nieuwbouwhuizen worden snel onbetaalbaar met een prijsstijging van 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Een stijging van 9.2 procent voor bestaande huizen brengt de totale stijging van de woningprijzen tot een indrukwekkende 10.2 procent, de op één na hoogste stijging in heel Europa.


Oproep tot actie

De stijgende huizenprijzen op de woningmarkt zijn al maandenlang een probleem. In oktober luidde het NVM de noodklok en riep op tot een nationaal woningbouwplan. Als de overheid nog langer afwacht zullen beleggers en werkgevers die huizen massaal opkopen er alleen maar voor zorgen dat de prijzen blijven stijgen, waardoor de woningmarkt dieper in een vicieuze cirkel zal belanden, stelt het NVM. De tijd voor noodoplossingen is voorbij, er moet meer gebouwd worden, veel meer. De makelaars krijgen bijval van bijzonder hoogleraar Johan Conijn. Volgens hem is de woningbouw in de laatste jaren verwaarloosd en plukken we daar nu de zure vruchten van.


Loze beloftes?

‘1 miljoen nieuwe woningen in 2030’ luidt de belofte die de overheid in mei vorig jaar deed. Een mooie belofte om het probleem op te lossen, maar met de huidige koers lijkt dit niet te gaan lukken. De overheid heeft zijn handen grotendeels afgetrokken van de realisatie van de nieuwe woningen en laat dit over aan gemeenten, die op hun beurt te weinig plannen ontwikkelen of kiezen voor kleine appartementen in plaats van grootschalige nieuwbouw. In het huidige tempo zal hierdoor slechts de helft van de benodigde huizen gebouwd worden.


Regie van uit het kabinet door middel van een Nationaal Woningbouwplan lijkt de enige manier om ervoor te zorgen dat de beloftes van de overheid gerealiseerd kunnen worden. Bij Van de Water Groep vinden we dat iedereen recht heeft op een eigen plekje om te wonen. We hopen daarom dat de overheid gehoor zal geven aan de oproep van het NVM, zodat we in de toekomst meer mensen blij mogen maken met hun droomhuis. Ook op zoek naar de perfecte nieuwbouwwoning? Bekijk hier ons aanbod aan nieuwbouwwoningen in jouw regio.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Vestiging
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring