Mijn favorieten

Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op de hypotheek van een koopwoning. Het is een vangnet als door omstandigheden de hypotheek niet betaald kan worden.

Betalingsproblemen kunnen zijn:
  • De relatie stopt.
  • Iemand raakt arbeidsongeschikt of werkloos.
  • De partner is overleden.
Ook als er restschuld overblijft na de verkoop van een woning kan een beroep gedaan worden op de NHG.

Om in aanmerking te komen voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Dit is onder andere afhankelijk van het inkomen en de waarde van het huis. Regelmatig veranderen de regels rondom de Nationale Hypotheek Garantie.


Welke bescherming biedt de Nationale Hypotheek Garantie


De eigenaar van een koophuis is vanzelfsprekend zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen, maar de NHG denkt in bepaalde situaties mee en kijkt samen met de hypotheekverstrekker of er geholpen kan worden de hypotheek weer betaalbaar te maken.

Hierdoor is het mogelijk dat een woning kan worden behouden en het kan voorkomen dat een woning met verlies wordt verkocht.
Als de verkoop uiteindelijk toch de enige optie is en de opbrengst van de woning lager is dan de op dat moment uitstaande hypotheek, kan NHG deze restschuld kwijtschelden.

De NHG grens wordt sinds enkele jaren jaarlijks vastgesteld en is voor 2019: € 290.000. Dit betekent dat de waarde van de koopwoning maximaal € 290.000 mag zijn in 2019.
Een lening met NHG kan ook worden verstrekt voor verbetering of onderhoud van de woning.

Bij NHG lopen zowel de koper van de woning als de geldverstrekker minder risico. Hierdoor wordt vaak korting gegeven op de hypotheekrente als je een hypotheek met NHG afsluit.
Voor het afsluiten van een NHG Hypotheek betaal je in 2019 éénmalig een premie van 0,9% van de hypotheek. Dat is in 2019 maximaal € 2610. De kosten zijn wel éénmalig aftrekbaar.

Meer informatie over hypotheken

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Vestiging
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring