Mijn favorieten

Banken gaan soepel om met aflossingsvrije hypotheek

Loopt je aflossingsvrijehypotheek af?

Voor de meeste banken is dat geen probleem. Ze willen namelijk dat je aan het einde van de looptijd toch in je eigen huis kunt blijven wonen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Banken vinden verlenging van een aflossingsvrije hypotheek geen probleem, zolang je de rentelasten van die hypotheek maar kunt betalen. De bank kijkt wel naar de nieuwe hypotheekregels. Sinds 2013 is de hypotheekrente van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet meer fiscaal aftrekbaar. Alleen bij een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek die je in 30 jaar aflost kun je de rente fiscaal aftrekken. Maar bij zo'n hypotheek zijn je maandlasten wel hoger.

Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je een aflossingsvrije hypotheek niet verlengen, maar moet je via de notaris een nieuwe hypotheek afsluiten. En je moet genoeg inkomen hebben om de hypotheek af te lossen. Bij andere banken kun je de hypotheek wel onderhands verlengen maar moet je wel voldoen aan de standaard inkomensnormen.

Bij het verlengen van een hypotheek mag het aflossingsvrije deel meestal niet hoger zijn dan 50% van de woningwaarde. De rest moet je aflossen met een annuïteitenhypotheek. Maar stijgt de waarde van je woning, dan hoeft dat niet. 

Ben je bij het verlengen van de hypotheek met pensioen of ga je binnen 10 jaar met pensioen, dan kijkt de bank naar het pensioeninkomen. Sinds 2001 is de hypotheekrente nog maar 30 jaar aftrekbaar. Dat is dus op zijn vroegst in 2031. De bank houdt daar ook rekening mee.

Kortom, bij de meeste banken hoef je je geen zorgen te maken als je met het pensioen de hypotheekrente goed kunt betalen en als de aflossingsvrije hypotheek minder is dan de helft van de woningwaarde. Het is een goed idee om de hypotheek ook werkelijk af te lossen. Maar krom liggen om alles af te lossen, is ook niet nodig.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring